23 predlogov za uporabo ChatGPT-ja za mala podjetja

Okt 2, 2024
Okt 2, 2024

ChatGPT danes povzroča veliko zanimanja, in če ste oseba, ki dela v marketingu, se verjetno sprašujete, kako bi to tehnologijo lahko kar najbolje izkoristili sebi v prid. Kajne? 

Zato smo pripravili seznam 23 predlogov ChatGPT za marketinške strategije. Če vam ChatGPT ni poznan, tukaj je nekaj osnovnih informacij, ki jih morate vedeti.

Kaj je ChatGPT?

ChatGPT je javno dostopno orodje, ki je v lasti podjetja OpenAI. Uporablja obdelavo naravnega jezika za iskanje informacij po spletu ter odgovarjanje na iskalne poizvedbe in izpolnjevanje vsebinskih zahtev.

Odgovori ChatGPT-ja so izvirni in niso kopirani s spleta.

Poleg plačljive naročniške različice, imenovane ChatGPT 4 (in njegovih najnovejših različici), je orodje na voljo brezplačno.

ChatGPT je ena izmed najnovejših inovacij med orodji z umetno inteligenco.

kaj je chatgpt

 

Zdaj pa poglejmo konkretne predloge, ki jih lahko uporabite, da iz ChatGPT-ja izvlečete kar največ za potrebe svojega marketinga. Sploh v primeru, da ste majhno podjetje in imate omejen čas za ta del posla. 

4 ChatGPT predlogi za marketing

1. Ideje za blog članke

Redno in konsistentno pisanje ter objavljanje blog člankov na spletni strani je ključno za izboljšanje SEO, saj omogoča večjo vidnost v iskalnikih in povečuje organski obisk. Prav tako krepi avtoriteto blagovne znamke in pomaga graditi zaupanje z zagotavljanjem relevantnih informacij za ciljno občinstvo. Redne objave ustvarjajo priložnosti za deljenje na družbenih omrežjih, povečujejo angažiranost obiskovalcev in dolgoročno prispevajo k večji konverziji ter poslovni rasti.

Kot ustvarjalci vsebin imamo tudi mi dneve, ko ideje tečejo kot neustavljiva reka. A obstajajo tudi dnevi, ko nas pisateljska blokada zadene kot zid in ne moremo najti nobene relevantne teme za nov blog našega SEO naročnika. 

Primer: Naštej mi 5 idej za članke na temo hiperbarične komore 

ideje za blog članke - GPT

2. Scenarij za kratek video oglas

Video oglaševanje je izjemno učinkovito, saj pritegne pozornost uporabnikov z vizualno in zvočno vsebino. Videi omogočajo pripovedovanje zgodb, boljšo predstavitev izdelkov in storitev ter spodbujajo večje zaupanje. Zaradi naraščajoče priljubljenosti videov na platformah, kot sta YouTube in družbena omrežja, video oglasi dosegajo širše občinstvo in povečujejo konverzije. Prav tako omogočajo boljšo interakcijo in so pogosto bolj deljeni kot statični oglasi, kar dodatno povečuje prepoznavnost blagovne znamke.

Primer: Napišite eno-minutni scenarij za oglas o usnjenih šolskih copatih 

scenarij za kratek video oglas  - GPT

3. Koledar objav na socialnih omrežjih 

Plan objav za družbena omrežja je ključni del uspešne marketinške strategije. 

Z njim načrtujemo vsebino, ki bo objavljena v določenih časovnih intervalih, pri čemer določimo cilje, izberemo ustrezne formate (slike, videi, ankete) ter izberemo najbolj primerne kanale (npr. Facebook, Instagram). S sistematičnim načrtovanjem zagotovimo redno objavljanje in dosledno komunikacijo z občinstvom, kar povečuje prepoznavnost blagovne znamke in spodbuja interakcije ter prodajo.

Primer: Pripravi mi trimesečni koledar objav za družbena omrežja za vrtno pohištvo, da čim večl prodamo – objave potrebujemo za Facebook stran in Instagram profil 

plan objav na socilanih omrežjih - GPT

4. Ideje za učinkovit klic k akciji 

CTA (Call to Action) ali klic k akciji je element na spletni strani, e-mailu ali oglasu, ki obiskovalce spodbuja k določenemu dejanju, kot so nakup, prijava na storitev, prenos e-knjige ali naročanje na novice. Cilj CTA je usmeriti uporabnike, da izvedejo želeno dejanje, kar povečuje konverzije in uspešnost marketinških kampanj. Gumbi za CTA morajo biti jasni, privlačni in v skladu z vsebino, ki jo spremljajo.

Primer: Napiši tri ideje za gumbe za poziv k akciji na podlagi vsebine tega bloga – https://medicofit.si/lazji-zvin-gleznja/

klic k akciji - GPT

4 ChatGPT predlogi za posel

1. Spremljanje trendov v industriji 

Spremljanje trendov v industriji je za podjetje ključno, saj pomaga ostati konkurenčno in odzivno na spremembe na trgu. Trendi razkrivajo nove tehnologije, vedenje kupcev in priložnosti za inovacije, kar omogoča podjetju prilagajanje izdelkov, storitev in marketinških strategij. Poleg tega podjetje lažje prepozna potencialne grožnje in tveganja ter se nanje pravočasno odzove, kar prispeva k dolgoročni rasti in uspešnosti.

Primer: Kakšni so trendi na področju ORL medicine za leto 2025? 

trendi v industriji - GPT

2. Kazalniki za merjenje uspeha v poslu 

Merjenje uspeha v podjetju je zelo pomembno za oceno učinkovitosti strategij in procesov. S spremljanjem ustreznih kazalnikov, kot so ROI, rast prihodkov, zadovoljstvo strank in produktivnost, lahko podjetje bolje razume, katere dejavnosti prinašajo rezultate in katere potrebujejo prilagoditve. Redno analiziranje teh meritev omogoča podjetju, da optimizira svoje poslovne procese, izboljša uspešnost in poveča konkurenčnost na trgu.

Primer: Kateri so najpomembnejši kazalniki za merjenje uspeha marketinga našega podjetja? Ukvarjamo se s prodajo športne opreme  

kazalniki uspeha - GPT

3. Ideje za razširitev prepoznavnosti blagovne znamke 

Prepoznavnost blagovne znamke je pomembna za uspeh podjetja, saj pomaga povečati zaupanje med kupci, izboljša prepoznavnost izdelkov ali storitev in ustvarja lojalnost med strankami. Ko stranke pogosto vidijo in prepoznajo blagovno znamko, so bolj verjetno, da se bodo odločile za nakup, ker povezujejo kakovost in zaupanje z znamko.

Poleg tega prepoznavnost blagovne znamke povečuje konkurenčnost na trgu in podjetju pomaga, da se razlikuje od drugih ponudnikov​.

Digital Marketing Branding Loyalty Graphics

Primer: napiši mi 4 ideje kako lahko razširim prepoznavnost blagovne znamke 

kako razširiti prepoznavnost blaogvne znamke - GPT

4. Avtomatizacija marketinških opravil 

Avtomatizacija marketinških opravil podjetjem omogoča, da poenostavijo ponavljajoče se naloge, kot so pošiljanje e-poštnih kampanj, upravljanje objav na družbenih omrežjih in sledenje potencialnim strankam. Z uporabo avtomatizacije lahko podjetja optimizirajo čas in sredstva, kar jim omogoča, da se osredotočijo na strateške naloge, kot so analiza podatkov in ustvarjanje vsebin. Prav tako avtomatizacija omogoča bolj dosledno in prilagojeno komunikacijo s strankami, kar izboljšuje učinkovitost kampanj in povečuje prodajne rezultate.

Primer: Katera marketinška opravila lahko avtomatiziramo? Katera orodja naj uporabimo? 

avtomatizacija opravil v marketingu - GPT

5 chatGPT predlogov za socialna omrežja 

Prisotnost podjetja na družbenih omrežjih je danes izjemno pomembna iz več razlogov:

  1. Doseg širšega občinstva: Družbena omrežja omogočajo podjetjem, da dosežejo milijone uporabnikov po vsem svetu. To povečuje možnosti za pridobivanje novih strank in krepitev blagovne znamke.
  2. Neposreden stik s strankami: Podjetja lahko prek omrežij komunicirajo neposredno s svojimi strankami, odgovorijo na vprašanja, rešujejo težave in gradijo bolj osebne odnose, kar povečuje zvestobo strank.
  3. Povečanje prepoznavnosti blagovne znamke: Redno objavljanje vsebin na družbenih omrežjih pomaga, da si podjetje izgradi svojo prepoznavnost in s tem pritegne večjo pozornost.
  4. Stroškovno učinkovito oglaševanje: Oglaševanje na družbenih omrežjih omogoča ciljno usmerjene kampanje z nizkimi stroški v primerjavi s tradicionalnimi mediji, kar povečuje ROI.
  5. Krepitev konkurenčne prednosti: Prisotnost na družbenih omrežjih je danes pričakovana. Če podjetje ni aktivno, tvega, da ga konkurenca prehiti in prevzame tržni delež.

Ti predlogi vam bodo pomagali najti ideje ali ustvariti vsebino za družbena omrežja in različne medije, kot so blogi ali videi.

  • Napiši 800-besedni blog prispevek na temo [tema], pri čemer uporabite naslednje ključne besede v naslovu, podnaslovih in v odstavkih.” Nato navedite ključne besede, ki jih želite, da jih ChatGPT vključi.
  • Napiši seznam naslovov blogov, ki vključujejo statistične podatke na temo [tema].
  • Napiši scenarij za YouTube video o [izdelek, blog, podjetje itd.].
  • Napiši 100-besedni napis za Instagram na temo [tema] v informativnem in prijaznem tonu ter vključite ustrezne hashtage.

3 ChatGPT predlogi za analitiko

Spremljanje podatkov in analitike je ključnega pomena za uspešno poslovanje podjetja, saj omogoča informirano odločanje na podlagi objektivnih informacij. Z analizo podatkov podjetje bolje razume svoje stranke, njihove potrebe in vedenjske vzorce, kar vodi k izboljšanju izdelkov in storitev ter povečanju zadovoljstva strank.

Poleg tega analitika pomaga optimizirati poslovne procese, zmanjšati stroške in povečati učinkovitost operacij. Spremljanje ključnih kazalnikov uspešnosti (KPI-jev) omogoča merjenje napredka proti poslovnim ciljem ter pravočasno prepoznavanje priložnosti in tveganj na trgu.

Na koncu, uporaba podatkov in analitike podjetju daje konkurenčno prednost, saj omogoča prilagajanje strategij glede na trende in spremembe v okolju, kar prispeva k dolgoročni uspešnosti in rasti.

Poglejmo si primere kako vam lahko ChatGPT pri tem pomaga

1. Spremljanje KPI.jev

Primer: Kateri so najbolj pomembni KPI-ji za našo industrijo – mentalno zdravje

spremljanje analitike - GPT

2. Učinkovitost spletnih kanalov

Primer: Kako lahko ugotovim kateri spletni kanal mi prinaša največ prodaje/povpraševanj

spremljanje analitike - GPT

3. Več prodaje in povpraševanj

Primer: Kako lahko izboljšam stopnjo konverzije na svoji spletni strani?

izboljšanje stopnje konverzije - GPT

5 predlogov za uporabo ChatGPT za e-mail marketing

E-mail marketing je ključen za podjetja iz več razlogov. Omogoča neposredno komunikacijo s strankami, kar omogoča hitro in učinkovito posredovanje informacij, promocij in novosti. Redno pošiljanje e-poštnih sporočil povečuje angažiranost strank, saj jih obvešča o novostih, ponudbah in dogodkih, kar spodbuja njihovo interakcijo s podjetjem.

Poleg tega e-mail marketing omogoča personalizacijo sporočil, kar pomeni, da lahko podjetja prilagodijo vsebino specifičnim segmentom občinstva. To povečuje relevantnost sporočil in s tem tudi verjetnost konverzije. E-mail marketing je znan tudi po visoki donosnosti naložbe (ROI), saj z nizkimi stroški omogoča dosego večjega števila strank in potencialno visok dobiček.

  1. Ustvari [število] predmetnih vrstic za e-poštno kampanjo o [izdelek ali storitev].”
  • Uporabite to sporočilo za ustvarjanje privlačnih predmetov e-pošt, ki promovirajo vaše izdelke ali storitve.
  1. Napiši [število] praznično tematskih predmetnih vrstic o nakupovanju oblačil.”
  • Ta prompt vam bo pomagal ustvariti posebne naslovne vrstice za praznične akcije, povezane z nakupovanjem oblačil.
  1. Katere so najboljše predmetne vrstice za povečanje stopnje odprtosti?”
  • Uporabite ta prompt za pridobitev idej in strategij za ustvarjanje učinkovitih predmetov e-pošt, ki povečajo stopnjo odprtosti.
  1. Katera so najboljša pravila za pisanje privlačnih predmetnih vrstic e-pošte?”
  • Ta vprašalnik vam bo pomagal razumeti osnovna pravila in trike za pisanje privlačnih naslovov, ki pritegnejo pozornost.
  1. Napiši besedilo za promocijsko e-pošto o pomladni razprodaji [podjetja]. Napiši v optimističnem in prijaznem tonu.”
  • Uporabite to sporočilo za generiranje vsebine e-pošte, ki promovira pomladno akcijo vašega podjetja, v prijaznem in optimističnem tonu.

6 nasvetov kako uporabiti te predloge za ChatGPT v marketingu

ChatGPT je odlično orodje, vendar je, tako kot vsako drugo orodje, pomembno, da razumete, kako ga učinkovito uporabljati. Če želite iz teh predlogov iztisniti kar največ, upoštevajte naslednjih šest nasvetov, kako jih uspešno uporabiti v svoji marketinški strategiji.

1. Razumite, kakšen rezultat želite.

Če vnesete napačne ali nejasne informacije, boste dobili neuporabne odgovore. Preden začnete uporabljati predloge, se prepričajte, da imate jasno predstavo, kaj želite doseči. Na primer, če prosite za ustvarjanje ciljne strani, morate vedeti, kako naj bi dobra ciljna stran izgledala, da lahko že na začetku podate natančna navodila. Prav tako bodite jasni pri podajanju povratnih informacij ChatGPT-ju, ko prilagajate njegove odgovore.

2. Točno mu povejte kaj želite, da naredi 

Povejte ChatGPT-ju, kakšna je njegova vloga in kaj želite ustvariti. 

Primer: Ti si strokovnjak za ____ (vloga), ki ustvarja ____ (kar ustvarjate) za občinstvo, kot je (opis občinstva). 

Ta pristop mu daje kontekst in omogoča, da poda boljši rezultat. Ker razumete, kakšen izdelek želite (kot opisano v prvem koraku), lahko natančneje opišete nalogo, ki jo želite, da ChatGPT opravi.

3. Dajte mu čim več podrobnosti

Bodite čim bolj natančni. ChatGPT je robot – pameten robot, vendar še vedno robot. Natančno opišite, kaj želite. 

Upoštevajte:

  • Navodila glede tona sporočanja
  • Informacije o ciljni skupini
  • Specifične rezultate, npr. “Potrebujem X različic tega naslova”
  • Podrobnosti, ki bi jih dali članom ekipe

Ne bojte se vprašati ChatGPT ali potrebuje dodatne informacije. Če pošiljate veliko podatkov, dodajte opombo: “Prosim, ne začni še. Dodajam še informacije. 

4. Bodite čim bolj natančni pri tem kar hočete 

Namesto splošnih vprašanj, kot je “Katere marketinške taktike naj upoštevam?”, bodite bolj specifični. Na primer:

“Moje občinstvo, ki vključuje _____ (opis občinstva), se dobro odziva na sporočila o reševanju težave XYZ. Moje podjetje ponuja _____ (opis vrednosti). Kakšne ideje bi lahko preizkusil v tej smeri?”

S tem ChatGPT-ju zagotovite jasnejša navodila in pridobite bolj uporabne odgovore, kot če bi postavili splošna vprašanja.

5. Delite koristne povratne informacije 

Če ChatGPT ne poda pravega odgovora, mu ne recite le: “Ne, to ni to. Poskusi znova.” Namesto tega mu dajte jasna navodila, podobna tistim, ki bi jih dali članu ekipe. 

Primer: Ideja je dobra, vendar je ton preveč formalen. Poskusi znova, skrajšaj besedilo in ohrani bolj sproščen, a profesionalen ton.

 Ali pa: To ni v skladu z mojim pričakovanjem. Osredotočimo se raje na ____ rezultat.

6. Ne zaupajte mu “na prvo žogo” 

Čeprav ChatGPT pogosto ustvari jezik, ki zveni smiselno, je znano, da včasih izmišlja dejstva ali statistike. Vedno dvakrat ali trikrat preverite podatke, ki jih podaja, preden jih uporabite ali citirate. Vse, kar ChatGPT ustvari, je treba preveriti, saj lahko zveni logično, vendar morda ni točno.

9 Statističnih podatkov o umetni inteligenci in marketingu

Umetna inteligenca je v marketingu relativno nova, a po izdaji GPT-4 marca 2023 so se uporabe umetne inteligence močno spremenile. Hubspost je izvedel analizo med ljudmi, ki delajo v marketingu in ugotovitve so sledeče: 

  • 35 % marketingašev uporablja AI orodja pri vsakodnevnem delu.
  • 90 % meni, da AI olajša zmanjšanje časa za ročne naloge, pri čemer se 88 % strinja, da jim AI omogoča osredotočenje na najpomembnejše dele svojega dela.
  • 77 % verjame, da AI omogoča pridobitev vpogledov iz podatkov, ki jih sami ne bi mogli najti.
  • 68 % meni, da bi ljudje morali uporabljati AI in avtomatizacijo, vendar ne smejo postati preveč odvisni od nje.
  • Na splošno ljudje poročajo, da jim AI in avtomatizacija prihranita 1 uro in 49 minut vsak dan.
  • Glavna prednost, ki jo marketingaši vidijo pri uporabi AI in avtomatizacije, je večja učinkovitost pri delu. Povečana produktivnost in manj časa za ročne naloge sta drugi in tretji razlog.
  • 89 % vseh marketingašev, ki uporabljajo umetno intiligenco, jo smatra za učinkovito pri ustvarjanju vsebin.
  • 97 % vseh marketingašev, ki uporabljajo GPT, jo smatra za učinkovito pri analizi podatkov.

Zaključek 

Z razvojem naprednih orodij, kot je GPT, so se možnosti za izboljšanje marketinških strategij v malih podjetjih močno povečale. Ta tehnologija omogoča prilagajanje komunikacije, ustvarjanje privlačnih vsebin in povečanje učinkovitosti marketinških kampanj – vse to na način, ki je bil pred nekaj leti dostopen le velikim podjetjem z obsežnimi proračuni.

Pomembno je, da se ne bojite uporabiti novih tehnologij, temveč jih sprejmete kot orodje za nadgradnjo svojih trenutnih strategij. 

Uporabite teh 23 predlogov kot navdih, jih prilagodite specifičnim potrebam in ciljem vašega podjetja ter jih nenehno preizkušajte in izboljšujte. 

Ne pozabite, da je ključno razumeti svojo ciljno publiko in ustvarjati vsebine, ki bodo resnično odmevale pri vaših strankah.

Ekipa Spletnik 

5/5 - (1 vote)
Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran

5/5 - (1 vote)