Kako SEO optimizacija pomaga povečati prodajo

Sep 18, 2024
Sep 18, 2024

SEO optimizacija ni zgolj kanal za pridobivanje obiska, temveč pomemben dejavnik pri ustvarjanju prihodkov. Tukaj je vse, kar morate vedeti o tem, kako lahko optimizacija za iskalnike prispeva k povečanju vaših prihodkov. Le kdo si tega ne želi?

Kaj sploh je SEO optimizacija za iskalnike? SEO optimizacija je proces izboljšave spletne strani, s končnim ciljem dosega čim višje organske pozicije na Googlu oz. katerem koli drugem iskalniku. 

Kako SEO optimizacija pomaga povečati prodajo?

Veliko podjetij naredi napako, ko optimizacijo spletnih iskalnikov (SEO) omeji zgolj na uvrščanje spletnih strani in pridobivanje relevantnega obiska.

Nikoli je ne uskladijo s svojimi prodajnimi prizadevanji, kar ustvarja veliko vrzel v njihovi strategiji poslovne rasti. Vendar pa lahko dobro izvedena SEO optimizacija bistveno pripomore k povečanju vaše prodaje.

In prav to vam želimo predstaviti v tem članku. Preučili bomo izzive pri pripisovanju prodaje SEO-tu, kako SEO optimizacija pomaga povečati prodajo in še veliko več.

povečanje prodaje s seo optimziacijo

Izzivi pri povezovanju SEO rezultatov s prihodki

Povezovanje SEO optimizacije z ustvarjanjem prihodkov je lahko zapleteno in za podjetja predstavlja različne izzive. To je tudi razlog, zakaj mnoga podjetja ne vidijo in razumejo, kako lahko SEO pomaga pri povečanju njihove prodaje.

Nekateri od teh izzivov vključujejo:

Pomanjkanje orodij in ustreznih nastavitev

Za pripisovanje prihodkov SEO-ju so potrebna napredna orodja in natančne nastavitve, da lahko pridobimo ustrezne podatke. Mnoga podjetja morda nimajo potrebnih orodij ali usposobljenega osebja, da bi to opravila znotraj podjetja.

Zunanje izvajanje SEO storitev pri agenciji, ki skrbi tudi za spletno trgovino je lahko koristna rešitev, v kolikor dejansko takšen ponudnik tudi izvaja SEO na preverljivo visokem nivoju. še posebej ker so redne posodobitve in nadgradnje tehničnega dela SEO optimizacije nujen sestavni del na celotni poti do končnega SEO uspeha.

Kompleksnost vrednotenja neposrednega prodajnega učinka 

Pripisovanje prihodkov SEO-ju je lahko težavno, saj SEO igra vlogo v celotnem nakupnem procesu stranke, ne samo pri neposrednem nakupu. Uporabniki se pred nakupom z vašo stranjo ali trgovino pogosto srečujejo v različnih nakupnih fazah, kar otežuje natančno vrednotenje neposrednega SEO vpliva na končno prodajo. Čeprav slika še ne bo popolna, pa lahko spremljate različne metrike, da lažje ocenite vpliv SEO-ja na končni rezultat skozi orodja, kot je Google Analytics – GA4.

seo podatki za analizo

Pomanjkanje zgodovinskih podatkov za analizo 

Mnoga podjetja se soočajo z izzivom pomanjkanja izmerjenih analitičnih podatkov za preteklo obdobje, ki bi jim omogočili hiter in za začetek dovolj dober vpogled v donosnost naložbe (ROI) pri SEO optimizaciji. 

SEO potrebuje čas, da začne prinašati rezultate, kar otežuje ocenjevanje njegovega vpliva brez zadostnih zgodovinskih podatkov in konkretne zmožnosti zaznavanja kje vse je bil pri nakupu SEO dejansko udeležen, da je do realizacije na koncu sploh prišlo (lahko preko povsem drugega vira).

Kljub tem izzivom je pomembno razviti sistem za sledenje in pripisovanje vpliva SEO-ja na prodajo. Razumevanje vloge SEO optimizacije pri ustvarjanju prihodkov je ključno za učinkovito trženje in razporejanje virov. To vam omogoča sprejemanje premišljenih odločitev in optimizacijo marketinških strategij za boljše poslovne rezultate.

Kako SEO optimizacija pomaga povečati prodajo

Če SEO dojemamo zgolj kot kanal za pridobivanje obiska, spregledamo njegov pravi potencial kot ključnega dejavnika za rast prihodkov.

SEO bi morali videti kot sestavni del marketinške strategije rasti, ki lahko znatno prispeva k izboljšanju končnega rezultata, v večini primerov pa je v resnici prav SEO ključen vir stabilnosti poslovanja.

Tukaj je nekaj načinov, kako SEO lahko prispeva k ustvarjanju prihodkov:

Močan kanal za pridobivanje strank 

Organski obisk predstavlja izjemno priložnost za pridobivanje strank. Če SEO preoblikujete iz zgolj vira obiska v namenski kanal za pridobivanje strank, lahko učinkoviteje privabite nove stranke, ki na koncu opravijo želeno konverzijo, bodisi z nakupom, naročilom ali drugo obliko sodelovanja z vašo blagovno znamko, ki definira konverzijo. 

Da bi to dosegli, je ključno izboljšati svoje SEO in vsebinske strategije ter jih usmeriti k ciljni publiki, ki že kaže višjo nakupno namero. To pomeni, da v ospredje postavite vsebino, ki neposredno odgovarja na vprašanja ali potrebe uporabnikov, ki so pripravljeni na nakup, in jim ponudite jasne rešitve, ki jih spodbudijo k hitrejši odločitvi.

seo optimizacija za pridobivanje strank

Ena izmed ključnih poti za povečanje učinkovitosti SEO je osredotočanje na vsebino, usmerjeno tako na zgornji del kot tudi na spodnji del nakupnega lijaka, kjer so uporabniki že v zadnjih fazah nakupnega procesa in kažejo visoko nakupno namero. 

To pomeni, da v vsebino vključite ključne besede, ki so neposredno povezane z izdelki ali storitvami, ki jih potencialne stranke iščejo tik pred nakupom. Takšna vsebina ne le, da učinkovito pritegne obiskovalce, ampak tudi poveča verjetnost, da se ti obiskovalci spremenijo v dejanske kupce. 

Ta pristop pomeni, da je SEO mnogo več kot le kanal za povečevanje vidnosti – postane pomemben marketinški kanal, ki neposredno spodbuja prodajo, saj ciljno nagovarja ljudi z visoko verjetnostjo nakupa in s tem znatno povečuje konverzije. SEO v tem kontekstu deluje kot močan pospeševalec prodaje, ki podjetjem pomaga doseči merljive rezultate v krajšem času.

Izboljšanje stopnje zadržanja strank 

Pravilno in kvalitetno izveden SEO lahko bistveno prispeva k zvišanju stopnje zadrževanja strank na sami strani, kar pomeni, da stranke ostanejo zveste vašemu podjetju in se večkrat vračajo k vam (in ne k konkurenci) – ključen dejavnik za dolgoročno rast podjetja

Poleg tega SEO ponuja dragocene vpoglede v vedenje strank, saj lahko spremljate, katere ključne besede uporabljajo, katero vsebino najbolj pregledujejo in kakšna je njihova pot do konverzije. 

Ti podatki omogočajo, da prilagodite svoje marketinške in prodajne strategije tako, da bolje ustrezajo potrebam obstoječih strank. S tem ne le povečujete njihovo zadovoljstvo, ampak tudi povečujete učinkovitost SEO optimizacije kot orodja za rast prihodkov. 

Z boljšim razumevanjem vedenja kupcev lahko optimizirate vsebino in ponudbe tako, da ne le pridobivate nove stranke, temveč tudi zadržite obstoječe, kar dolgoročno prispeva k stabilnosti in rasti prihodkov podjetja.

Z manj investicije do več strank

SEO pomaga občutno zmanjšati stroške pridobivanja strank, saj ponuja stroškovno učinkovitejšo alternativo v primerjavi s plačljivimi marketinškimi kanali, kot so Google oglaševanje ali oglaševanje na socialnih omrežjih. 

Medtem ko plačani kanali pogosto zahtevajo stalne finančne naložbe za vzdrževanje vidnosti, SEO deluje na principu dolgoročne optimizacije. Ko enkrat dosežete dobre rezultate v iskalnikih, organski obisk, ki ga pridobite, ne prinaša dodatnih stroškov na vsako novo pridobljeno stranko, kar omogoča večji donos na začetne naložbe v SEO.

SEO sčasoma ustvarja vse večjo vrednost brez sorazmernih povečanj stroškov. Ko je vsebina optimizirana in pravilno zasnovana, začne organski obisk rasti, kar posledično zmanjša potrebo po vedno večjih vložkih v plačljive kanale. 

To pomeni, da je SEO praktično edini prodajni vir, ki omogoča dolgoročno stabilno in trajnostno rast brez nenehnega povečevanja stroškov za pridobivanje vsake nove stranke. Zaradi tega se tudi skupni stroški pridobivanja strank posledično znatno zmanjšajo, saj organski obisk ni odvisen od stalnih finančnih vložkov, kot je to značilno pri oglaševanju, kjer morate plačevati za vsak klik ali prikaz.

seo investicija

Poleg tega SEO ne pomaga le zmanjšati stroška na konverzijo, temveč tudi povečuje kakovost pridobljenih strank

Z optimizacijo za ključne besede z visoko nakupno namero in ciljanjem na relevantno občinstvo zagotavljate, da obiskovalci vaše spletne strani že prihajajo z večjo verjetnostjo za konverzijo, kar še dodatno povečuje učinkovitost SEO-ja kot kanala za pridobivanje profitabilnih strank in krepitev prihodkov.

Izboljševanje ugleda in gradnja močne blagovne znamke

Pozitiven ugled blagovne znamke, ki ga ustvarimo z dosledno SEO optimizacijo, prinaša številne dolgoročne koristi, ki vplivajo na celotno poslovanje. 

Ko je vaša blagovna znamka visoko uvrščena v iskalnikih in pogosto pojavljajoča med rezultati za ključne besede, povezane z vašo panogo, to posledično krepi vašo avtoriteto  v očeh potencialnih strank. Prav tako SEO optimizacija povečuje kredibilnost vašega podjetja in zaupanje v vašo blagovno znamko, saj vas uporabniki začnejo prepoznavati kot strokovnjaka na vašem področju. 

Ena izmed ključnih koristi SEO optimizacije je povečanje zvestobe strank. Stranke, ki imajo pozitiven odnos do vaše blagovne znamke, se bodo pogosteje vračale, ker bodo prepoznale vrednost vaših izdelkov ali storitev in zaupale, da boste vedno zagotovili rešitev njihovih težav. 

SEO vsebine, ki so prilagojene dejanskim potrebam strank, dokazano pomagajo krepiti to zaupanje. Poleg tega jim ponujate dostop do koristnih informacij, ki jih iščejo, kar še dodatno utrjuje zvestobo.

Ko blagovna znamka skozi SEO ohranja dosledno prisotnost in pozitivno podobo, se stranke pogosto preoblikujejo v ambasadorje blagovne znamke. 

gradnja blgovne znamke

To pomeni, da ne le nadaljujejo z nakupi/naročili, ampak tudi širijo dober glas o vašem podjetju z ustnim priporočilom, ocenami in deljenjem vsebin na družbenih omrežjih. Takšna oblika brezplačne promocije je izjemno dragocena, saj osebna priporočila običajno veljajo za najbolj zaupanja vredna.

Zvestoba, povečano zaupanje in preoblikovanje strank v ambasadorje imajo neposreden učinek na prodajo in prihodke podjetja. Zadovoljne in zveste stranke ne le večkrat kupujejo/naročujejo, ampak tudi prispevajo k širjenju vaše baze strank s priporočili, kar ustvarja verižni učinek, ki vodi do nenehne rasti prodaje. 

SEO optimizacija tako postane močno orodje za dolgoročno povečanje prihodkov, saj ne le privablja nove stranke, temveč pomaga ohranjati obstoječe in jih spreminjati v pristaše vaše blagovne znamke. Gre v resnici za celotno strategijo dojemanja uporabnika, konkurentov in branže, ki se kot posledica pravilne izvedbe izraža v rasti prodaje.

Podpora drugim prodajnim in marketinškim kanalom 

SEO ima izjemno širok vpliv, ki presega zgolj organski obisk spletne strani in sega v različne prodajne in marketinške discipline, kar ga naredi za eno izmed najbolj vsestranskih orodij v digitalnem ekosistemu. SEO ne samo, da prispeva k večji vidnosti vaše spletne strani v iskalnikih, temveč deluje tudi kot podpora drugim ključnim marketinškim kanalom, kot so:

Ko so vaša spletna stran in vsebine SEO optimizirane, se s tem povečuje vidnost, kar pozitivno vpliva na rezultate vseh drugih kanalov.

marketinški kanali kot podpora SEO optimizaciji

Na primer, pri Google oglaševanju lahko dobro optimizirana SEO strategija zmanjša stroške na klik (CPC) in poveča kakovostno oceno oglasov, saj je vaša spletna stran bolje prilagojena za ključne besede, ki jih uporabljate v svojih oglasih. 

SEO optimizacija tudi krepi partnersko oglaševanje, saj večja prepoznavnost in ugled vaše blagovne znamke olajšata pridobivanje novih partnerjev, ki so pripravljeni promovirati vaše izdelke ali storitve. 

Poleg tega SEO zagotavlja, da vaša vsebina na družbenih omrežjih dosega širšo publiko, saj je optimizirana za iskalnike, kar poveča možnosti, da jo delijo in se o njej pogovarjajo.

SEO prav tako igra ključno vlogo pri odnosih z javnostmi (PR), saj optimizirana vsebina pomaga graditi kredibilnost blagovne znamke, kar povečuje vidnost medijskega pokrivanja in podpira vaša PR prizadevanja. Ko se vaše sporočilo pojavlja med prvimi rezultati v iskalnikih, to daje dodaten pečat zaupanja vaši blagovni znamki in ji omogoča, da lažje pridobi pozornost ključnih deležnikov in vplivnih medijev.

Povečanje lokalne prepoznavnosti 

Lokalni SEO je nepogrešljiv za podjetja, ki želijo izboljšati svojo prepoznavnost v določenih geografskih območjih. Z optimizacijo spletne strani za lokalne iskalne poizvedbe, kot so “blizu mene” ali vključevanje lokalnih ključnih besed, lahko bistveno povečate svojo prisotnost v lokalnih iskalnih rezultatih. 

lokalni seo

Poleg tega vnos podjetja v lokalne poslovne imenike in upravljanje z ocenami strank na platformah, kot je Google My Business, še dodatno pripomoreta k gradnji ugleda. Gre za pogosto spregledan SEO standard, ki se mu podjetja absolutno posvečajo premalo.

Lokalna SEO optimizacija pomaga ne le pri privabljanju obiskovalcev, temveč tudi pri pridobivanju strank z višjo nakupno namero, ki iščejo specifične rešitve v vaši bližini, kar neposredno vpliva na rast lokalne prodaje in prihodkov.

Zaključek

Povečana vidnost, ki jo SEO prinaša vsem prodajnim kanalom digitalnega marketinga, omogoča večjo prodajo, še posebej pri uveljavljenih blagovnih znamkah, ki imajo že dobro zastavljene in vsebinsko dovolj obsežne SEO nastavke. 

Ko se različni marketinški in prodajni kanali medsebojno podpirajo z uporabo SEO optimizacije, se njihova učinkovitost multiplicira, kar vodi do višjih konverzij, izboljšane uporabniške izkušnje in boljših dolgoročnih rezultatov.

Prepoznavanje in izkoriščanje zmogljivosti SEO optimizacije pri ustvarjanju prihodkov vam lahko pomaga odkleniti pomembne priložnosti za rast vašega podjetja na spletu. 

Optimizacija za iskalnike ne le povečuje organski obisk, temveč tudi spodbuja kakovostnejši obisk, saj cilja na stranke z jasno namero. Ko optimizacija za iskalnike postane osrednji del vaše marketinške strategije in jo pravilno uskladite z vašimi prodajnimi cilji, omogoča ne le povečanje obiska, temveč tudi trajnostno rast prihodkov, krepitev blagovne znamke in boljše povezovanje s strankami.

Zato je ključnega pomena, da implementirate celovito SEO strategijo, ki je tesno povezana z vsemi vašimi prodajnimi cilji. Le tako boste lahko v celoti izkoristili SEO kot močno orodje za povečevanje prihodkov, utrjevanje položaja na trgu in dolgoročno poslovno uspešnost. Prav SEO lahko postane ključni dejavnik, ki bo vašo blagovno znamko pripeljal do trajnostne konkurenčne prednosti.

Ekipa Spletnik

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran