32 elementov, ki jih mora imeti vsaka spletna stran 

Jun 19, 2024
Jun 19, 2024

Spletna stran je v današnjem digitalnem svetu osnovna potreba vsakega podjetja, ne glede na njegovo velikost ali panogo. 

Spletna stran je postala kanal za privabljanje novih strank, gradnjo prepoznavnosti blagovne znamke in povečanje prodaje ter povpraševanj.

Kljub temu se številni lastniki podjetij še vedno soočajo z izzivi pri ustvarjanju učinkovite spletne prisotnosti. Morda se zdi vzpostavitev spletne strani zapletena, draga ali preprosto tehnično zahtevna, vendar je njen pomen za dolgoročni uspeh podjetja neprecenljiv.

Cilj tega članka je predstaviti ključne elemente, ki jih mora vsebovati vsaka spletna stran, da bi bila uspešna in privlačna za uporabnike. Od jasnega oblikovanja in enostavne navigacije do podrobnih opisov izdelkov in storitev, pričevanj strank ter učinkovitih meta opisov – vsi ti elementi igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju pozitivne uporabniške izkušnje in izboljšanju vidnosti v iskalnikih.

S tem člankom vam želimo olajšati proces ustvarjanja nove ali prenove vaše obstoječe spletne strani. Prikazali vam bomo, kako lahko s pravilno implementacijo ključnih elementov spletne strani izboljšate uporabniško izkušnjo, povečate zaupanje strank in dosežete boljše poslovne rezultate. 

Ne glede na to, ali šele začenjate ali že imate izkušnje s spletnim nastopom, vam bodo ti nasveti pomagali, da svojo spletno stran povzdignete na višjo raven in s tem izboljšate svojo konkurenčnost na trgu.

Osnovni gradniki spletne strani 

Osnovni gradniki spletne strani vključujejo ključne elemente, kot so besedila, slike, obrazci in gumbi, ki skupaj oblikujejo uporabniško izkušnjo in omogočajo funkcionalnost ter estetiko spletnega mesta.

Osnovni elementi 

  1. Edinstven in enostaven naslov spletne strani (URL)

Prvi ključni element je domena spletne strani.

Ta mora biti zapomljiva, enostavna za črkovanje in odražati identiteto blagovne znamke. Priporočljivo je uporabljati .com ali .si končnico, saj je najbolj prepoznavna in zaupanja vredna. Ime domene naj bo kratko in brez številk ali dvojnih črk, da se izognete tipkarskim napakam in zmedi.

Za boljši SEO je v njo koristno vključiti relevantne ključne besede, vendar to ne sme ogroziti edinstvenosti in enostavnosti domene. Ključne besede v domeni lahko pomagajo pri rangiranju, vendar niso nujno potrebne za uspeh. Pomembno je tudi preveriti razpoložljivost domene in se prepričati, da ne kršite obstoječih blagovnih znamk.

domena spletne strani

Prav tako razmislite o SSL certifikatu – kar je danes že kar osnova vseh izdelovalcev spletnih strani. Varnostni certifikat je nujen za spletne trgovine in spletne strani, postaja pa tudi zahteva za višje uvrstitve na Googlu. Zakaj ne bi bili en korak pred drugimi?

  1. Plačano in zanesljivo gostovanje

Ne varčujte pri gostovanju vaše spletne strani. Pomembno je, da ponudnik zagotavlja odzivnost in kakovostne strežnike, ki so locirani v Sloveniji ali vsaj v Evropi. Izberite gostovanje, prilagojeno vašemu CMS-ju (WordPress, WooCommerce, Magento itd.), nato pa preverite moč strežnika z več CPU jedri in LiteSpeed tehnologijo za hitro nalaganje. Poskrbite tudi, da strežnik omogoča dnevno varnostno kopiranje podatkov.

Poleg tega je pomembno, da ponudnik nudi zanesljivo podporo 24/7. Varnostne funkcije, kot so brezplačni SSL certifikati in zaščita pred DDoS napadi, so nujne. Preverite tudi dodatne funkcije, kot so e-poštni računi in enostavna namestitev CMS-jev. Pazite na skrite stroške in pogoje obnove naročnine, saj lahko ti bistveno vplivajo na dolgoročne stroške gostovanja.

  1.  Hitro nalaganje strani

Počasna stran uporabnike odbija in jih spodbuja, da jo predčasno zapustijo. Poskrbite, da se vse vaše strani naložijo v največ 2 sekundah, idealno pa v manj kot 1 sekundi.

Za hitro odpiranje spletne strani so odgovorni tisti, ki vam jo bodo izdelali zato bodite na to pozorni pred objavo na domeno.

hitrost spletne strani

Oblikovanje 

  1. Oblikovanje za mobilne naprave

Smo v letu 2024 in menim, da je sedaj že vsem povsem jasno, da se mora spletna stran prilagajati mobilnim napravam, sicer je praktično neuporabna. 80% ljudi spletne strani obiskuje na telefonu, zato je to sedaj absolutni “higienski” minimum.

oblikovanje spletne strani

Vedeti morate tudi, da se bo spletna stran s slabo uporabniško izkušnjo bistveno težje uvrstila na 1. stran Googla zaradi “mobile-first” pristopa. To pomeni, da Google prioritizira vsebino in uporabniško izkušnjo, ki jo imajo uporabniki na mobilnih napravah, namesto na namiznih računalnikih.

Zakaj govorim o uporabniški izkušnji na mobilnih napravah?

Ker imajo “odzivno spletno stran” danes že praktično vsi, razliko pred konkurenco boste naredili s tem, kako dobro se vaš uporabnik znajde na vaši strani, ko jo obišče preko telefona. Uporabniška izkušnja, preglednost, navigacija, berljivost, barve in hitrost naj bodo na telefonu celo boljše kot na računalniku.

  1. Logotip 

Izogibajte se poceni alternativam, kot so Fiverr ali 99 Designs; te ne bodo zmožne ustvariti edinstvenega logotipa, ki si ga vaše podjetje zasluži. In nikakor ne uporabljajte obstoječe clip art grafike ali (bog ne daj!) kopirajte logotipa nekoga drugega.

logotip na spletni strani

Pogosto spregledan, vendar izjemno pomemben element spletne strani je vaš logotip! Če še nimate logotipa, je skrajni čas, da ga pridobite. 

Namesto tega razmislite o tem kot o pomembni naložbi v vaše podjetje in najemite profesionalnega oblikovalca blagovnih znamk. Preverite, kateri so elementi učinkovitega logotipa blagovne znamke, in se seznanite s trendi oblikovanja logotipov za leto 2024, ki jih boste morda želeli upoštevati.

Poskrbite, da bo vaš logotip na vrhu levega ali sredinskega dela glave spletne strani. 

To je mesto, kjer uporabniki najprej pogledajo, ko obiščejo vašo stran, in kjer pričakujejo, da bodo videli vaš logotip. S tem, ko logotip postavite na vidno mesto, lahko takoj vzpostavite zaupanje in pridobite prepoznavnost blagovne znamke, še preden uporabnik nadaljuje po vaši spletni strani.

  1. Intuitivno oblikovanje in navigacija 

Čeprav se morda zdi dobra ideja, da popestrite svojo spletno stran z raznolikim oblikovanjem, to ni priporočljivo. Nekonsistentno oblikovanje in neintuitivni meniji za navigacijo so za obiskovalce spletnih strani izjemno moteči. Poskrbite, da bodo vsi pomembni oblikovalski elementi vaše spletne strani dosledni in logični. To vključuje glavo, meni, osnovno postavitev strani in nogo.

Ko obiskovalci pridejo na vašo spletno stran, pričakujejo enotno in logično strukturo, ki jim omogoča enostavno navigacijo po strani. Doslednost v oblikovanju pomaga graditi zaupanje in omogoča boljšo uporabniško izkušnjo, saj obiskovalci lažje najdejo informacije, ki jih iščejo. 

navigacija na spletni strani

Poskrbite, da bo vsak del vaše spletne strani sledil isti estetiki in funkcionalnosti, kar bo povečalo profesionalnost in zanesljivost vaše spletne strani.

  1. Berljiva pisava 

Držite se pisave ali pisav, ki so preproste in enostavne za branje. Pisave brez serif (sans serif) običajno delujejo bolje kot serifne ali še posebej ročno pisane pisave. To še posebej velja za mobilne naprave. Velikost pisave naj bo najmanj 14 px (to je absolutni minimum), prav tako pa zagotovite zadosten kontrast med besedilom in ozadjem.

berljiva in raznolika pisava na spletni strani

Uporaba enostavne in berljive pisave je pomembno za dobro uporabniško izkušnjo. Preveč okrašene ali zapletene pisave lahko otežijo branje in odvrnejo obiskovalce od vaše spletne strani. Pomembno je, da je besedilo jasno in lahko berljivo, saj to prispeva k profesionalnemu videzu vaše spletne strani in izboljša uporabniško izkušnjo.

  1. Izogibajte se “motnjam” na spletni strani

V kontekstu elementov spletne strani je pomembno omeniti, da manj pomeni več, ko gre za moteče elemente na spletni strani. 

Glavni namen spletne strani je pritegniti obiskovalce, jih obvestiti o vaših odličnih izdelkih in storitvah ter jih pretvoriti v stranke. Zakaj bi jih torej želeli odvrniti od tega cilja?

Preveč motečih elementov, kot so utripajoči oglasi, pojavna okna in samodejno predvajanje videoposnetkov, lahko odvrnejo obiskovalce in negativno vplivajo na uporabniško izkušnjo. Pomembno je, da zagotovite enostavno navigacijo,  ki bo obiskovalcem omogočila, da se osredotočijo na vašo vsebino in ponudbo.

Namesto tega se osredotočite na ustvarjanje prijetne in učinkovite uporabniške izkušnje, kjer lahko obiskovalci hitro in enostavno najdejo informacije, ki jih potrebujejo. Tako boste povečali verjetnost, da bodo ostali na vaši strani dlje in izvedli konverzijo. 

  1. Noga spletne strani 

Številne spletne strani malih podjetij nekako prezrejo nogo spletne strani. Večina podjetij preprosto navede informacije o avtorskih pravicah in morda podatke o politiki zasebnosti. 

Vendar je noga spletne strani dragocen del spletne strani. Zelo učinkovito jo lahko uporabite za prikaz kontaktnih informacij, hitrih povezav, kontaktnih obrazcev ali prijavo ter celo družbenih omrežij.

noga spletne strani

Informacije o podjetju 

  1. Telefonska številka podjetja 

Vaša telefonska številka je morda najpomembnejši element na vaši spletni strani. Takoj po imenu vašega podjetja in tem, s čim se ukvarjate, je vaša kontaktna telefonska številka pogosto najbolj iskana informacija. 

Kljub temu številne spletne strani telefonske številke sploh nimajo ali pa je skrita na neki podstrani. Ni čudno, da vaš telefon ne zvoni. 

Poskrbite, da bo vaša telefonska številka prikazana v vidnem polju. Najbolje je, da je na vrhu in dnu vsake strani na vaši spletni strani. Če to ni mogoče, jo vključite vsaj v nogo vsake strani in jo vidno navedite tudi na vaši kontaktni strani. 

Prav tako mora biti telefonska številka klikabilna, kar omogoča obiskovalcem, da jo neposredno pokličejo s svojih mobilnih naprav. To olajša uporabniško izkušnjo in povečuje verjetnost, da bodo potencialne stranke dejansko vzpostavile stik z vašim podjetjem. Hkrati pa oglaševalcem spletne strani to mogoča, da še bolj točno izmerjo število konverzij z naslova plačanega oglaševanja. 

Poglejmo si še malo statistike: 

  • klik na telefonsko številko – približno 20-30 % 
  • klik na e-mail –  med 15-20 % obiskovalcev se odloči za pošiljanje e-pošte neposredno na e-poštni naslov podjetja
  • izpolnjen kontaktni obrazec – približno 7,5 % obiskovalcev spletne strani izpolni kontaktni obrazec. 
  1. Kontaktni e-mail naslov 

Določena skupina ljudi raje kot po telefonu, komunicira preko e-pošte, zato poskrbite, da bo vaš e-poštni naslov vidno prikazan. 

Ni potrebno, da uporabite svoj osebni e-poštni naslov. Preprost e-naslov, kot sta povprasevanje@ ali info@, je dovolj. 

Vendar se izogibajte brezplačnim e-poštnim naslovom, kot je spletnik@gmail.com. Ustvarite e-poštni naslov, ki ustreza domeni vaše spletne strani. 

Poleg tega mora biti e-poštni naslov klikabilen, saj to omogoča obiskovalcem, da vas enostavno kontaktirajo s klikom na povezavo, kar izboljša uporabniško izkušnjo in poveča verjetnost, da bodo potencialne stranke dejansko vzpostavile stik z vašim podjetjem.

  1. Naslov podjetja 

Naslov podjetja je tudi pomemben element spletne strani iz dveh razlogov. Prvi razlog je, da je vaša spletna stran namenjena pridobivanju obiska – tudi fizičnega obiska. 

Drugi razlog je transparentnost. Če ste legitimno podjetje, imajo vaši potencialni in obstoječi kupci pravico vedeti, kje se nahajate, tudi če ne načrtujejo obiska. Z navedbo vašega dejanskega naslova ali vsaj poštnega nabiralnika, pokažete svojo legitimnost. 

kontaktni podatki na spletni strani
  1. Zemljevid lokacije 

Vključitev zemljevida vaše lokacije na spletno stran je odličen način, da potencialnim strankam pomagate najti vašo fizično lokacijo. Zemljevid olajša ljudem, da vas najdejo, jim daje kontekst in omogoča, da vidijo, kje se nahaja vaše podjetje. 

Google Zemljevidi so primerni za večino poslovnih spletnih strani. Za WordPress spletne strani obstaja celo odličen vtičnik za Google Zemljevide.

Dodajanje Google Zemljevida izboljša uporabniško izkušnjo na več načinov:

  • Enostavna navigacija: Uporabniki lahko hitro in enostavno najdejo vašo lokacijo ter dobijo navodila za pot.
  • Interaktivnost: Zemljevidi omogočajo interaktivne funkcije, kot so zoomiranje, pregled okolice in iskanje bližnjih zanimivosti.
  • Zaupanje: Prikaz vaše lokacije na Google Zemljevidih povečuje verodostojnost in transparentnost vašega podjetja.

Zemljevid naj bo vključen na vaši kontaktni strani ali v nogi spletne strani, kjer ga lahko obiskovalci hitro najdejo in uporabijo.

zemljevid na spletni strani
  1. Delovni čas

Če vaše podjetje deluje predvsem lokalno, je to pomemben podatek, ki ga morate izposotaviti na spletni strani. 

Delovni čas naj bo naveden na vrhu in dnu vsake strani vaše spletne strani. Poskrbite, da bo delovni čas posodobljen za posebne dogodke, promocije ali praznike. 

Vsebina 

  1.  Stran “o nas” 

Ljudje želijo vedeti, da ste resnično podjetje in ne kakšna izmišljena organizacija, ki v resnici ne obstaja. 

Zato jim ponudite dovolj informacij, da vas bodo prepoznali kot kredibilne. To vključuje vsaj nekaj o podjetju in razlogih, zakaj počnete to, kar počnete. Če je mogoče, vključite dodatne informacije o vaši ekipi. Ne pozabite tudi na nekaj slik vašega podjetja, članov ekipe in celo zadovoljnih strank.

Primer strani “o nas”, ki vsebuje vse glavne elemente, ki jih ta stran mora imeti. 

  1. Vaša zgodba 

Vsako podjetje ima svojo zgodbo. Kaj vas je spodbudilo k vstopu v posel, zakaj se ukvarjate z dejavnostjo, s katero se ukvarjate, celo ime in lokacija vašega podjetja so zanimivi za vaše potencialne stranke. Če se vaša zgodba nanaša na vaše ciljne potrošnike, je veliko bolj verjetno, da bodo postali vaše stranke. Ne pozabite, vsi imamo radi dobro zgodbo. 

o nas na spletni strani
  1. Stran za vsako storitev, ki jo ponujate 

Ljudje obiščejo vašo spletno stran, da spoznajo vašo ponudbo in ugotovijo, ali jim lahko pomagate. Zato jim podrobno razložite, kako jim lahko pomagate. Vključite veliko fotografij in poskrbite, da ima vsaka storitev, ki jo ponujate, svojo stran. 

Za optimalno SEO optimziacijo in bolj učinkovito uporabniško izkušnjo je priporočljivo, da se stran osredotoči na eno primarno ključno besedo, hkrati pa vključuje tudi več relevantnih sekundarnih ključnih besed. To zagotavlja, da stran obravnava različne vidike glavne teme, s čimer povečuje njeno relevantnost in vidljivost v iskalnih rezultatih​. 

opis storitev na spletni strani
  1. Stran za vsak izdelek, ki ga prodajate 

Obiskovalci vaše spletne strani bodo želeli preveriti ali ponujate izdelke, ki jih iščejo, preden se odločijo za nakup. Zato jim zagotovite podrobne informacije o izdelkih, vključno z različnimi pogledi na izdelke. 

Če je mogoče, vključite fotografije ljudi, ki uporabljajo vaše izdelke. 

Vsaka stran naj vključuje:

  • Podrobne opise izdelkov.
  • Visokokakovostne slike izdelkov iz različnih zornih kotov.
  • Fotografije izdelkov v uporabi, kjer je to mogoče.

Z ustvarjanjem posameznih strani za vsak izdelek izboljšate uporabniško izkušnjo in povečate možnost, da se vaša stran prikaže v iskalnih rezultatih za različne iskalne izraze, kar lahko pripomorejo k večji prodaji.

opis produkta
  1. Politika zasebnosti in splošni pogoji

Nujno je, da vključite povezave do vaše politike zasebnosti in splošnih pogojev uporabe. Politika zasebnosti vzbuja zaupanje pri obiskovalcih, saj omogoča enostaven dostop do informacij. Običajna praksa je, da se te povezave postavijo v nogo vsake strani, vendar bo delovala tudi katera koli vidna lokacija. 

Poskrbite, da vaša politika zasebnosti in splošni pogoji uporabe vključujejo vse potrebne informacije, kot so:

  • katere podatke zbirate od obiskovalcev, 
  • kako uporabljate te podatke, 
  • kako varujete te podatke,
  • katere pravice imajo uporabniki glede svojih podatkov.

S tem boste zagotovili skladnost z zakonodajo in povečali zaupanje obiskovalcev v vaše podjetje.

Primer splošnih pogojev poslovanja iz spletne strani.

  1.  Reference

Ljudje bodo želeli videti, kaj natančno počnete. Tudi če ne prodajate izdelka, je bistveno, da pokažete slike vašega dela – reference. Saj veste, kako pravijo: “Slika pove več kot tisoč besed,” kajne? To velja tudi za vašo spletno stran. “Pred in po” slike so še posebej zanimive. Dodajanje nekaj slik poveča verjetnost, da bodo ljudje sodelovali z vami.

Če ponujate storitve, je imeti stran “reference” odličen način za prikaz vašega dela. Poskrbite, da vključite čim več podrobnosti o projektih in slike. Dodatne točke za SEO optimizacijo so, če naslovi projektov, vsebina in alt oznake slik vključujejo vašo ključno besedo ali frazo.

reference na spletni strani

Fotografije vašega dela naj vključujejo:

  • Visokokakovostne slike projektov.
  • Pred in po slike, kjer je to mogoče.
  • Podrobnosti o projektih, kot so opis, uporabljeni materiali ali tehnike.
  • Slike zadovoljnih strank ali primeri uporabe vaših storitev.

S tem boste ustvarili vizualno privlačno in zaupanja vredno predstavitev vašega dela, ki bo obiskovalcem pomagala razumeti vašo strokovnost in kakovost storitev.

  1. Fotografije vašega podjetja

Fotografije vašega podjetja so še en način, kako obiskovalcem olajšati iskanje vašega podjetja, saj jim pomagajo prepoznati vašo poslovno lokacijo. Poleg tega je to še en dokaz, da ste resnično podjetje. Dodajanje fotografije vašega poslovnega prostora ali vhoda prav tako pomaga pri boljši uporabniški izkušnji. Če vaš poslovni prostor ali naslov deluje prijazno in vabljivo, bodo ljudje bolj verjetno želeli sodelovati z vami.

Ne pozabite – za vaše spletne obiskovalce boste potrebovali najboljše možne slike, da bodo imeli izkušnjo, ki si jo zaslužijo. Slabše kakovostne slike, posnete v slabih svetlobnih pogojih ali zamegljene fotografije iz vašega telefona, preprosto ne bodo dovolj, žal. 

Če ne morete sami posneti visokokakovostnih slik, razmislite o najemu profesionalnega fotografa. Tudi enodnevno snemanje lahko zagotovi dovolj fotografij za vašo spletno stran in za digitalni marketing za celo leto.

  1. Pogosta vprašanja 

Stran s pogostimi vprašanji je odličen način za zagotavljanje dodatnih informacij in začetek pogovorov z vašo spletno publiko. Vsebino popestrite z različnimi vprašanji in odgovori. Poleg vprašanj, ki pojasnjujejo vaše metode in politike, vključite tudi nekaj zanimivih in nenavadnih podrobnosti. 

pogosta vprašanja na spletni strani
  1. Mnenja strank 

Ljudje pogosto ne verjamejo, kaj sami pravimo o sebi. Vendar zaupajo temu, kar o nas pravijo drugi. Tudi če imate samo eno mnenje stranke, ga objavite na svoji spletni strani. To vam bo prineslo več posla in upajmo, več mnenj. Če imate le nekaj mnenj, jih razporedite po celotni spletni strani. Če jih imate več kot šest, jih lahko postavite na ločeno podstran, kje so zbrana vsa mnenja strank. 

Namig: mnenja najlažje zberete skozi profil Google My Business in jih iz tam prenesete na spletno stran. Tako si hkrati zagotovite tudi, da bodo dobro besedo o vas prebrali že na prvi strani Googla še preden bodo obiskali vašo spletno stran. 

mnenja strank na spletni strani

Spletna prodaja 

  1. Opisi izdelkov 

Če imate spletno trgovino, poskrbite, da boste za vsak izdelek vključili podroben in edinstven opis. Vključite informacije, kot so velikost, teža, dimenzije, razpoložljive možnosti, barve in velikosti ter prikažite ustrezne slike izdelkov. Poskrbite, da opisi izdelkov in alt oznake slik vsebujejo ključno besedo ali frazo za največji učinek SEO optimizacije.

Opis izdelkov na spletni strani
  1. Mnenje o izdelku

Če prodajate izdelke, bi morali vključiti vsaj nekaj mnenj o izdelkih. Ne glede na to, kaj sami trdite o svojih izdelkih, večina ljudi želi slišati, kaj imajo povedati drugi. Z omogočanjem in vključevanjem mnenj o izdelkih na svoji spletni strani zadovoljite to potrebo in hkrati dodate plast transparentnosti.

mnenje o izdelku na spletni strani
  1. Politika vračil in menjav 

Vsaka spletna prodaja potrebuje definirano politiko menjav in vračil. Informiranje potencialnih kupcev o tem, kako ravnate z zamenjavami in vračili, je lahko pogosto odločilen dejavnik. Ne odganjajte poslovnih priložnosti; namesto tega razvijte in prikažite transparentno politiko vračil in zamenjav.

Marketing 

  1. Klic k akciji

Poziv/klic k dejanju/akciji (CTA) je točka, kjer prenehate dajati informacije in povabite obiskovalce, da se odločijo za vaše storitve ali izdelke. Vaša spletna stran potrebuje en osredotočen poziv k dejanju, naj bo to “Obiščite našo trgovino,” “Rezervirajte termin,” ali preprosto “Kontaktirajte nas.” 

Povezava vašega CTA-ja z osnovnim kontaktnim obrazcem je zelo uporabna, prav tako obrazec za prijavo na e-novice.

kontaktni obrazec na spletni strani
  1. Kontaktni obrazec

Osnovni kontaktni obrazec je še eden izmed pomembnejših elementov vsake spletne strani. Nekateri obiskovalci morda ne želijo poklicati vašega podjetja. S tem, ko jim ponudite alternativno možnost, kot je preprost kontaktni obrazec, jih spodbudite k vzpostavitvi stika z vami. 

Imejte v mislih, da je manj podatkov, ki jih zahtevate, večja verjetnost, da bodo obrazec izpolnili, zato naj bodo vaši obrazci preprosti. 

  1.  Prijava na e-novice/e-mail marketing 

E-mail marketing je ena izmed najbolj praktičnih marketinških taktik za mala in velika podjetja. Študije kažejo, da približno 45% – 60% podjetij uporablja e-mail marketing kot del svoje digitalne marketinške strategije.

Začnete lahko z brezplačnim računom pri MailerLite-u in od tam naprej gradite svoj seznam. Poglejte si kako lahko enostavno postavite svojo prvo e-mail kampanjo

prijava na e-novice
  1. Povezave do socialnih omrežij 

Še vedno se zgodi, da se pri postavitvi spletne strani zgodi, da se spregled pomen družbenih omrežij. Dejstvo je, da  76% strank pričakuje, da ima podjetje vsaj Facebook stran. Prisotnost na Twitterju, LinkedInu, YouTubu, Vimeu, Pinterestu in Instagramu je še boljša. Zato poskrbite, da bo vaše podjetje prisotno na istih družbenih omrežjih, ki jih pogosto uporabljajo vaši potrošniki.

socialna omrežja na spletni strani
Screenshot

SEO optimizacija 

  1. Titile tag 

Naslovne oznake (title tags) so deli HTML kode (koda, ki sestavlja spletno stran). Te HTML naslovne oznake se prikažejo kot prva vrstica informacij v rezultatih iskalnikov. Ne bodite leni in jih ne kopirajte, temveč ustvarite svoje.

Vsaka stran na vaši spletni strani potrebuje edinstveno naslovno oznako. Naslovne oznake naj vključujejo besede in fraze, ki bi jih ljudje uporabili, če bi iskali to stran. 

  1. Meta opisi 

Meta opisi so skoraj enaki naslovnim oznakam, razen da ustvarjajo dve vrstici besedila v opisih v rezultatih iskalnika Google. Oboje obravnavajte kot način za opis vaših strani in skoraj kot prodajno besedilo. 

Meta opisi morajo spodbuditi ljudi k kliku. Zato jih poskušajte narediti čim bolj privlačne in zanimive. 

Zakaj vaša spletna stran/trgovina nujno potrebujete te sestavne elemente? 

Ti elementi spletne strani morda ne vsebujejo vsega, kar boste želeli imeti na vaši spletni strani ali v spletni trgovini. Toda v večini primerov so več kot dovolj, da začnete. In vašo spletno stran bodo spremenili v bolj uporabniku prijazno in informativno spletno prisotnost, ki prinaša dejanske poslovne rezultate.

Če ste lastnik podjetja brez uporabne spletne strani, morda niste preveč zaskrbljeni, ker še vedno mislite, da vas večina ljudine išče na spletu. 

Na tej točki vas proism, da premislite: 

97 % ljudi, ki uporablja pametni telefon za uporabo interneta, išče izdelke in storitve prek spleta, po možnosti blizu njih. In če ne najdejo vašega podjetja, bodo preprosto šli h konkurentu, ki se že zaveda kako je pomembno biti prisoten na spletu. 

Zaključek 

Vzpostavitev učinkovite spletne strani ni le nujnost v sodobnem poslovnem svetu, temveč tudi pomemben vir za doseganje dolgoročnega uspeha. Kljub izzivom, ki jih lahko prinaša ustvarjanje in vzdrževanje spletne prisotnosti, so prednosti, ki jih prinaša, nesporne.

Spletna stran, ki vključuje vse bistvene elemente, ne samo povečuje prepoznavnost vaše blagovne znamke, temveč tudi: izboljšuje uporabniško izkušnjo, povečuje zaupanje strank in spodbuja konverzije.

Od jasnega in privlačnega oblikovanja, prilagojenega mobilnim napravam, do podrobnih opisov izdelkov in storitev, pričevanj strank, kontaktnih obrazcev in povezav do družbenih omrežij – vsak element igra svojo vlogo pri ustvarjanju celovite in privlačne spletne prisotnosti.

Poleg tega so ključni elementi, kot so edinstveni naslovni in meta opisi, ključnega pomena za SEO optimizacijo spletne strani za iskalnike (SEO). To izboljšuje vašo uvrstitev v iskalnikih in povečuje vidnost vaše spletne strani, kar vodi k večjemu obisku in potencialnim strankam.

Ne glede na to, ali šele začenjate s svojo prvo spletno stranjo ali pa prenavljate obstoječo, je pomembno, da se osredotočite na potrebe svojih strank in ustvarite spletno izkušnjo, ki jih bo pritegnila in zadržala.

S pravilno izvedbo ključnih elementov spletne strani lahko svoje podjetje postavite korak pred konkurenco in zagotovite, da bo vaša spletna stran resnično delovala v vašo korist.

Čeprav ustvarjanje učinkovite spletne strani zahteva nekaj truda in investicij, so koristi, ki jih prinaša, neprecenljive. Prava spletna prisotnost vam ne le pomaga doseči več strank, temveč tudi gradi zaupanje in verodostojnost vaše blagovne znamke. Zato je pomembno, da ne odlašate in začnete graditi svojo poslovno spletno stran danes.

V primeru, da potrebujete dodatno pomoč ali imate vprašanja, smo vam na voljo za podporo in nasvete pri ustvarjanju učinkovite spletne strani, ki bo odražala vašo blagovno znamko in izpolnjevala potrebe vaših strank.

Pišite nam na info@spletnik.si ali nas pokličite na 01 600 99 30.

Tukaj smo za vas.

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran