Razbili smo 8 mitov o SEO optimizaciji

Avg 14, 2024
Avg 14, 2024

SEO optimizacija za iskalnike je pomembna za uspeh vsakega podjetja, ki ima spletno stran. Z vedno spreminjajočimi se algoritmi in nenehnim razvojem digitalnega okolja je včasih težko ločiti dejstva od mitov.

Napačne predstave o SEO optimizaciji lahko ovirajo vaš napredek in zmanjšajo učinkovitost vaših prizadevanj za povečanje obiska vaše spletne strani. 

Vsak, ki je odgovoren za marketing in prodajo v podjetju, mora imeti vedno prave informacije, saj le tako lahko sprejema prave odločitve. V nasprotnem primeru se podjetje lahko sooči z nepotrebnimi oportunitetnimi stroški ali celo izgubami, kar si nihče ne želi.

Na primer – nepravilna izvedba SEO optimizacije lahko povzroči, da vaša spletna stran izgine iz Google iskalnika, posledično lahko celotna investicija v SEO izgine v trenutku. 

Pogosto tudi slišimo, da povratne povezave niso več pomembne, vendar to ne drži. Takšne napačne informacije lahko podjetjem škodujejo, saj ne izkoristijo potenciala, ki ga ponuja pravilna SEO optimizacija.

Čas je, da “razbijemo” 8 najbolj pogostih mitov o SEO optimizaciji, ki bi lahko škodovali vašemu poslu in vam pokazali, kako lahko namesto tega pritegnete več obiskovalcev na svojo spletno stran. 

Mit 1: Več ključnih besed pomeni boljše uvrstitve

Časi, ko je bilo pomembno zapolniti vašo vsebino z vsako možno ključno besedo, so mimo. Googlovi algoritmi so se premaknili proti obdelavi naravnega jezika (NLP), kar daje prednost kakovosti vsebine in uporabniški izkušnji pred gostoto ključnih besed. 

Matt Cutts, nekdanji vodja ekipe za spletno neželeno pošto pri Googlu, je tudi izjavil, da ne obstaja idealna gostota ključnih besed in da lahko pretirana uporaba ključnih besed dejansko škoduje vašim SEO prizadevanjem. Prekomerno polnjenje z besedami, kjer se ključna beseda pretirano ponavlja, lahko povzroči kazni in nižje uvrstitve, ker se to šteje kot poskus manipulacije z iskalnimi rezultati​ (vir: Neil Patel).

Sodobne SEO prakse se osredotočajo na ustvarjanje kakovostne vsebine, ki naravno vključuje relevantne ključne besede in sorodne izraze.

Ta pristop se ujema z Googlovo usmeritvijo k razumevanju uporabniškega namena in splošnega konteksta vsebine.

Na primer, Googlovi posodobitvi algoritmov Hummingbird in RankBrain sta izboljšali sposobnost iskalnika za razumevanje semantike in namena iskalnih poizvedb, zaradi česar je pomembneje pisati celovito in informativno vsebino kot pa se osredotočati na gostoto ključnih besed​ (vir: Semrush)​​.

➡️ Dejstvo: 

Raziskujte ustrezne ključne besede, povezane z vašo ciljno publiko in njihovimi iskalnimi poizvedbami. Te ključne besede naravno vključite v svojo vsebino, pri tem pa se osredotočite na zagotavljanje informativne in zanimive vsebine, ki jih uporabniki pričakujejo. 

Mit 2: Meta oznake niso več pomembne 

Čeprav meta oznake morda nimajo več enake teže kot nekoč, še zdaleč niso nepomembne. Naslovne oznake in meta opisi so kot reklamni panoji za vašo vsebino, saj predstavljajo prvi vtis, ki ga uporabniki vidijo v rezultatih iskanja. 

meta oznake na prvi strani googla

Privlačne in informativne meta oznake lahko znatno izboljšajo stopnjo med prikazi in kliki (CTR) in zanimanje uporabnikov. 

CTR je razmerje med prikazi in kliki, odstotek uporabnikov, ki kliknejo na zadetek na prvi strani Google glede na skupno število tistih, ki so videli vašo spletno stran na prvi strani. 

➡️ Dejstvo: 

Ustvarite jasne, jedrnate in s ključnimi besedami bogate naslovne oznake, ki natančno odražajo vašo vsebino. 

Prav tako napišite privlačne meta opise, ki bodo uporabnike spodbudili k kliku. Poskrbite, da bo vaša naslovna oznaka krajša od 60 znakov, meta opis pa okoli 160 znakov, da se bosta v rezultatih iskanja prikazala v celoti.

Mit 3: Družbena omrežja neposredno vplivajo na SEO uvrstitve 

Delitve in všečki na družbenih omrežjih ne vplivajo na višje uvrstitve med naravnimi rezultati. Kljub temu pa družbena omrežja igrajo pomembno vlogo pri spletni vidnosti in prepoznavnosti vaše blagovne znamke. Močna prisotnost/vpletenost na družbenih omrežjih lahko pripelje obiskovalce nazaj na vašo spletno stran, kar posredno prispeva k SEO optimizaciji z večjo uporabniško aktivnostjo in potencialno vpliva na CTR. 

➡️ Dejstvo: 

Izkoristite družbena omrežja za deljenje svoje vsebine in povezovanje s svojo publiko. Spodbudite sledilce na družbenih omrežjih, da vašo vsebino delijo naprej, s čimer boste razširili svoj doseg in privabili več obiskovalcev na svojo spletno stran.

Mit 4: Povratne povezave niso več pomembne 

Google je jasno izpostavil, da so povratne povezave še vedno zelo pomembne za uvrščanje na iskalniku. Povezave z drugih spletnih strani na vašo stran delujejo kot glas zaupanja in iskalnikom sporočajo, da je vaša vsebina vredna zaupanja in avtoritativna. Kakovostne povratne povezave lahko znatno izboljšajo vašo avtoriteto domene in uvrstitve v iskalnikih za relevantne ključne besede​ (vir: Backlinko).

Pomembno je poudariti, da nekatere vrste povratnih povezav, kot so tiste z nizko kakovostjo ali neželene povezave, lahko celo škodijo vašemu poslovanju. Google jasno opozarja pred uporabo tehnik, ki jih šteje kot “sheme povezav”, saj lahko te privedejo do kazni in zmanjšanja uvrstitev​ (vir: LinkBuilder.io)​.

Skratka, povratne povezave so tudi v 2024 še vedno ena najpomembnejših komponent SEO strategije, saj neposredno vplivajo na vašo vidnost in avtoriteto na spletu. Pridobivanje kakovostnih povratnih povezav z relevantnih spletnih strani je pomembna za dolgoročni uspeh vaše spletne strani​.

povratne povezave - SEO

Vir slike: https://backlinko.com/google-ranking-factors

➡️ Dejstvo: 

Osredotočite se na pridobivanje povratnih povezav z ustreznih spletnih strani znotraj vaše niše. Ustvarite visokokakovostno vsebino, ki jo bodo drugi prepoznali kot dragoceno in jo naravno povezali.

Pri tem se nujno izogibajte spornim taktikam gradnje povezav, saj lahko dejansko škodujejo vaši SEO strategiji. 

Mit 5: SEO je enkratni poseg v spletno stran 

Če mislite, da lahko optimizirate svojo spletno stran enkrat in nato večno uživate v koristih, premislite še enkrat. Iskalniki nenehno posodabljajo svoje algoritme, zato je SEO optimizacija  stalen proces. Mi temu rečemo, da je tek na dolge proge. Da bi ohranili visoke uvrstitve v iskalnikih, morate optimizacijo spletne strani nenehno izvajati. 

Zakaj? 

Spremembe algoritmov iskalnikov

Google je leta 2023 izvedel več ključnih posodobitev svojih algoritmov, vključno z osrednjimi posodobitvami marca, avgusta, oktobra in novembra. Te posodobitve vključujejo izboljšave za boljšo uporabniško izkušnjo, kakovost vsebine in zanesljivost povezav, kar pomeni, da se morajo podjetja nenehno prilagajati, da ohranijo svojo vidnost v iskalnikih​ (Search Engine Land)​​ (Semrush)​​ (Circulate Digital)​.

Nenehno spreminjanje uporabniškega vedenja

Iskalne navade uporabnikov se stalno spreminjajo. Z rastjo glasovnega iskanja, mobilne uporabe in naprednih AI tehnologij, kot je RankBrain, se narava iskalnih poizvedb razvija. ​ (Inlogic IT Solutions LLC)​​ (BetterLinks)

Tehnična optimziacija spletne strani 

Hitrost nalaganja strani vpliva na uporabniško izkušnjo in s tem na SEO uvrstitve. Počasne strani lahko povzročijo višje stopnje odbojev, kar negativno vpliva na vašo vidnost v iskalnikih. Optimizacija slik, zmanjšanje velikosti datotek in uporaba predpomnjenja so nujni koraki za zagotavljanje hitrejšega nalaganja​ (Rock Content)​​ (User Growth Agency)​.

SEO-prijazna struktura URL-jev pomaga iskalnikom bolje razumeti hierarhijo in vsebino vaše spletne strani. To vključuje uporabo kratkih, opisnih URL-jev, ki vključujejo ključne besede in izogibanje posebnih znakov. Dosledna uporaba strukturiranih URL-jev izboljšuje tako SEO kot uporabniško izkušnjo​ (User Growth Agency)​.

kako deluje spletni iskalnik

Vir: www.usergrowth.io

➡️ Dejstvo: 

Redno posodabljajte vsebino svoje spletne strani s svežimi, informativnimi in zanimivimi materiali. Periodično pregledujte svojo strategijo ključnih besed in se prilagajajte spremembam v iskalnem okolju. Bodite na tekočem z najnovejšimi trendi in najboljšimi praksami SEO optimizacije, da bo vaša spletna stran ostala relevantna. Če pa SEO optimziacijo za vas izvaja kdo drug, pa redno spremljajte njihove aktivnosti in poročila o tem kako vaša spletna stran napreduje na prvi strani Googla. 

Mit 6: Optimizacija za mobilne naprave ni pomembna 

Ker se danes večina spletnih iskanj izvaja na mobilnih napravah, optimizacija spletne strani za mobilno brskanje ni več izbira ampak nujnost. 

Iskalniki dajejo prednost mobilno prijaznim spletnim stranem v rezultatih iskanja, da zagotovijo pozitivno uporabniško izkušnjo pri dostopu do vaše vsebine.

mobilna verzija spletne strani

➡️ Dejstvo: 

Poskrbite, da ima vaša spletna stran odziven dizajn, ki se brezhibno prilagaja različnim velikostim zaslonov in napravam. Zagotovite hitro nalaganje in odpiranje in enostavno navigacijo za mobilne uporabnike.

Mit 7: Google oglaševanje lahko nadomesti SEO optimiziacijo

Čeprav je Google oglaševanje dragoceno orodje za takojšnje povečanje obiska na vaši spletni strani, ne more nadomestiti SEO optimizacije. 

Prednosti SEO optimizacije so dolgoročne in trajnostne, saj organski promet še naprej prihaja na vašo spletno stran tudi brez stalnih stroškov za spletno oglaševanje.

Kombinacija obeh pristopov je je sicer ključna za celovit uspeh. Medtem ko vam Google oglaševanje omogoča hitro povečanje obiska in prepoznavnost, SEO optimizacija zagotavlja trajno prisotnost in stalni dotok organskega obiska. 

Google oglaševanje in SEO delujeta znotraj istega ekosistema, kjer lahko uspešno dopolnjujeta drug drugega. 

Google oglaševanje in SEO

➡️ Dejstvo: 

Razvijte močno SEO strategijo vzporedno s plačljivim oglaševanjem za celovit pristop k digitalnemu marketingu. Organski promet lahko dolgoročno zagotovi stroškovno učinkovitejši vir obiskovalcev spletne strani, ki ga Google oglaševanje nikoli ne bo moglo nadomestiti (ne glede na količino vložka v oglaševanje). 

Mit 8: Osredotočanje na lokalni SEO ni pomembno, če prodajate preko spleta 

Tudi za tiste, ki prodajajo le preko spleta, je zanemarjanje lokalnega SEO pristopa lahko izgubljena priložnost. Če imate fizično lokacijo ali ponujate lokalno dostavo, lahko optimizacija vaše spletne strani za lokalne iskalne izraze znatno poveča vašo vidnost med potencialnimi strankami v vaši bližini.

lokalni SEO

Zakaj?

Povečanje vidnosti 

Vsi, ki prodajate preko spleta lahko koristite lokalni SEO, saj številne stranke iščejo izdelke ali storitve z uporabo geo-specifičnih ključnih besed. To poveča vidnost vašega podjetja v lokalnih iskalnih rezultatih, kar lahko privabi več obiskovalcev na vašo spletno stran in posledično poveča prodajo​ (Crystallize)​​ (Twinword Ideas)​.

Zaupanje in verodostojnost

Lokalne ocene in povratne informacije strank imajo pomembno vlogo pri gradnji zaupanja in verodostojnosti vašega podjetja. Pozitivne ocene ne vplivajo samo na lokalne stranke, ampak tudi na širšo spletno publiko, kar lahko poveča verodostojnost vašega spletnega poslovanja​ (Crystallize)​​ (HubSpot Blog)​.

Lokalne povratne povezave

Pridobivanje povezav z lokalnih spletnih strani, blogov in novic lahko izboljša vašo SEO avtoriteto in poveča vašo uvrstitev v iskalnikih. Te povezave so znak verodostojnosti in lahko pomagajo izboljšati vašo vidnost v lokalnih iskalnih rezultatih​ (Twinword Ideas)​​ (Shopify)​.

lokalni SEO
Screenshot

➡️ Dejstvo: 

Aktivirajte in uporabljajte Google My Business profil, da zagotovite točne in ažurne podatke o vašem podjetju. Uporabljajte lokacijsko specifične ključne besede po vsej vsebini vaše spletne strani in ciljate na lokalne iskalne poizvedbe.

Čeprav lokalni SEO povezujemo s fizičnimi trgovinami, lahko podjetja, ki prodajo samo preko spleta, z uporabo lokalnih SEO strategij še vedno pridobijo prednosti in dosežejo večjo ciljno publiko, kar vodi do večjega obiska spletne trgovine in boljših prodajnih rezultatov.

Zaključek

SEO optimizacija je dinamično področje, ki zahteva nenehno prilagajanje in posodabljanje strategij. Zavedanje o pogostih mitih in napačnih predstavah vam lahko pomaga, da se izognete pastem, ki bi lahko ovirale vaš napredek. 

Namesto da sledite zastarelim informacijam, se osredotočite na preverjene prakse, ki: 

  • izboljšujejo kakovost vsebine,
  • uporabniško izkušnjo in 
  • spletno prisotnost. 

Z izvajanjem teh nasvetov boste lahko povečali obisk svoje spletne strani in dosegli dolgoročne rezultate, ki bodo podprli rast vašega poslovanja. Bodite na tekočem z najnovejšimi trendi in se nenehno izobražujte, da boste vedno korak pred konkurenco.

Če pa za samostojno izvajanje SEO optimizacije nimate časa in znanja, nam pišite. Do sedaj smo bili kos še čisto vsaki panogi, zato bomo tudi vašo zavihteli na prvo stran Googla.

Ekipa Spletnik

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran