Kako preveriti, če vaš SEO deluje? 

Jun 5, 2024
Jun 5, 2024

Uspeh na spletu je tesno povezan z vašo sposobnostjo, da privabite obiskovalce na spletno stran. Optimizacija za iskalnike (SEO) je nepogrešljiva strategija, ki vam omogoča, da dosežete točno to. 

S pravilnim SEO pristopom lahko izboljšate svojo vidnost na iskalnikih, pridobite več organskega obiska in posledično povečate svoj poslovni uspeh.

Vendar pa spremljanje SEO uspešnosti zahteva več kot le osnovno razumevanje ključnih besed. Potrebno je celovito razumevanje različnih meritev in analitičnih orodij, ki vam pomagajo natančno oceniti, kako dobro vaša SEO strategija deluje. 

V tem članku bomo pregledali ključne metrike, ki vam bodo omogočile natančno merjenje in izboljšanje vaše SEO učinkovitosti, ter vam dali praktične nasvete, kako doseči dolgoročne rezultate. 

Predvsem pa vam bomo predstavili metrike, na podlagi katerih boste lahko preverili uspešnost vaše SEO strategije! 

1. Organski obisk

Organski obisk je število obiskovalcev, ki na vašo stran prihajajo iz organskih (neplačanih) rezultatov na iskalniku Google. SEO optimizacija se izvaja ravno zato, da se poveča vidnost vaše spletne strani in število obiska iz naravnih rezultatov. 

Organski obisk je dober pokazatelj, kako dobro so vaše spletne strani uvrščene za ustrezne ključne besede (izraze in fraze, ki jih vaše ciljne publike iščejo na spletu). In koliko obiskov dobite, ki se lahko sčasoma spremenijo v več strank.

Eden od načinov za merjenje vašega organskega obisk je z uporabo GA4 analitike. 

organski obisk - GA4

Nato prilagodite poročilo, da prikaže podatke za zadnji polni mesec (zadnjih 30 dni). Preverite število sej (obiskov), ki ste jih prejeli v vrstici “Organsko iskanje – organic search.”

V kolikor vaši konkurenti prejemajo bistveno večji obisk iz organskih rezultatov, izvedite celovito analizo konkurence (ki vključuje iskanje iskalnih izrazov, ki jih ciljajo, analizo njihove vsebine itd.), da ugotovite, zakaj. Nato si prirpavite strategijo, kako jih boste prehiteli. V kolikor SEO optimizacijo za vaš izvaja agencija ali nekdo izkušen, je to vsekakor nekaj na kar so pri sami začetni analizi pozorni in pri pripravi strategije vzamejo v obzir.

konkurenca na prvi strani googla

2. Uvrstitve ključni besed 

Uvrstitev ključne besede je položaj vaše spletne strani na strani z rezultati iskalnika (SERP) za določeno ključno besedo ali frazo.

Višje ko se uvrščate, večji obisk boste prejeli preko te ključne besede na svojo spletno stran.

Vendar se lahko – zaradi različnih razlogov – uvrstitve ključnih besed spletne strani pogosto spreminjajo. Morda Google posodobi svoj algoritem, izgubite povratne povezave, ali vaši konkurenti posodobijo svojo vsebino, jo izboljšajo. Zato je pomembno spremljati SEO uvrstitve vsaj enkrat mesečno

V kolikor vam SEO optimizacijo izvaja agencija, bi morala biti stalna praksa, da vam 1x mesečno pošljejo poročilo o pozicijah ključnih besed, ki jih optimizirajo, tako, da lahko že skozi ta mesečna poročila spremljate napredek SEO optimizacije. 

uvrstitve na prvi strani googla

Izguba uvrstitvenih mest lahko pomeni izgubo obiska na vaši strani, kar lahko škoduje vašemu poslovanju.

Če niste zadovoljni s svojo trenutno uvrstitvijo, lahko sprejmete ukrepe za izboljšanje uvrstitev tako, da pridobite povezave z avtoritativnih strani, povečate hitrost nalaganja strani in uporabite druge nasvete za optimizacijo spletne strani. Kar 19 jih boste našli v tem članku.

Še boljše pa je, če celotno SEO optimizacijo prepustite nam in našim izkušenim strokovnjakom, ki bodo poskrbeli, da boste uvrščeni visoko med zadetki na Googlu. 

3. Vidnost na Googlu

Vidnost na Googlu je merilo, kako pogosto in kje se vaša spletna stran pojavlja na straneh Googla za izbrane ključne besede.

Google upošteva uvrstitve ključnih besed, pa tudi prisotnost ostalih funkcij organskih rezultatov, ki jim rečemo “snippeti”

Nekatere najboljše prakse za povečanje vidnosti:

  • Urejanje vaše vsebine za boljšo optimizacijo za snippete 
  • Dodajanje strukturiranih podatkov (posebne kode) na vaše strani, da Googlu pomagate razumeti in bolje predstaviti vašo vsebino v iskalnik
  • Pridobivanje več povratnih povezav (povezav z drugih spletnih strani, ki kažejo na vaše strani)

4. Prikazi 

Prikazi so število krat, ko je bila vaša stran prikazana v rezultatih iskanja v določenem časovnem obdobju.

To je pomembna metrika za spremljanje vašega napredka SEO optimizcije, saj vam daje vpogled v to ali vam vaša SEO strategija pomaga, da se pojavite v rezultatih iskanja.

Pogosto je prvi znak uspešne SEO strategije povečanje števila organskih prikazov vaše spletne strani in posledično več obiska iz naravnih rezultatov. 

organski obisk - GA4

Za spremljanje prikazov pojdite na poročilo “Rezultati iskanja” v Google iskalni konzoli, ki jo dnevno uporabljalo vsi, ki izvajajo napredno SEO optimizacijo. V kolikor vam optimizacijo izvaja SEO agencija, jih prosite, da vam omogočijo dostop. 

5. Razmerje med prikazi in kliki (CTR)

CTR je odstotek uporabnikov, ki vas najdejo med naravnimi rezultati in kliknejo na prikaz ter posledično “pristanejo” na vaši spletni strani. 

Ta stopnja prikazuje, kako učinkoviti so vaši naslovi in opisi na prvi strani Googla pri privabljanju pozornosti in zanimanja iskalcev.

Izračuna se tako, da število klikov delimo s številom prikazov, nato pa to število pomnožimo s 100.

Na primer, če se je vaša stran v enem mesecu prikazala na prvi strani Googla 100-krat in je nanjo kliknilo 10 ljudi, je vaš CTR 10%.

Za pregled vaše stopnje klikov v Googlu se prijavite v Google iskalno konzolo in poiščite podatek o CTRju. 

razmerje med prikazi in kliki - CTR

Za povečanje CTR stopnje, razmislite o nadgradnji oznak naslovov (HTML, ki določa naslove vaših strani in se lahko prikaže v rezultatih iskanja), da vključujejo močne besede (npr. “najboljši”, “brezplačni”, “korak za korakom” itd.), številke ali oklepaje.

Pazite tudi, da je vsaka oznaka naslova dolga največ 55 znakov, da se ne skrajša v rezultatih iskanja.

Prav tako lahko dopolnite meta opise (HTML, ki zagotavljajo opise strani), da poskusite izboljšati svoj CTR.

Poskrbite, da uporabljate fraze, kot so “izvedite”, “izvedite več” in “poglobite se”, ki lahko uporabnike spodbudijo, da kliknejo na vaše strani.

In poskrbite, da so vaši opisi kratki in ne vsebujejo več kot 105 znakov. 

Kakšen je dober CTR: Na splošno velja, da je CTR med 3% in 5% dober za večino panog. To pomeni, da 3 do 5 odstotkov uporabnikov, ki vidijo vaš rezultat v iskalniku, dejansko klikne nanj.

Kakšen je povprečen CTR: CTR med 1% in 3% velja za povprečen. To pomeni, da obstaja prostor za izboljšave v privabljanju pozornosti uporabnikov z boljšimi naslovi in opisi.

Kakšen je nizek CTR: CTR pod 1% je na splošno slab in kaže, da vaši naslovi in opisi morda niso dovolj privlačni ali relevantni za iskalne poizvedbe uporabnikov.

6. Konverzije 

Konverzija je, ko uporabnik na vaši strani izvede želeno dejanje, kot je prijava na e-novice, oddano povpraševanje, nakup ali katero drugo dejanje, ki je za vas pomembno. 

Če imate visoko število konverzij, to pomeni, da so vaše strani učinkovite pri pretvarjanju obiskovalcev v potencialne stranke ali kupce.

V Google Analytics se konverzije imenujejo “ključni dogodki”.

konverzije v Google analitiki

Tukaj je nekaj nasvetov za optimizacijo konverzij, ki vam lahko pomagajo izboljšati rezultate:

  • Uporabljajte jasne in privlačne pozive k dejanju (CTA)
  • Poenostavite obrazce in postopke nakupa, tako da zahtevate le bistvene informacije
  • Uporabite pojavna okna, da zajamete obiskovalce, preden zapustijo stran

7. Stopnja odboja 

Stopnja odboja je odstotek uporabnikov, ki obiščejo vašo stran, vendar jo zapustijo, ne da bi se vključili – na primer z obiskom druge podstrani ali izpolnjevanjem obrazca.

Ta specifična SEO metrika kaže, kako privlačna in relevantna je vaša vsebina za obiskovalce, ki pristanejo na njej.

Spremljanje stopnje odboja vam lahko pomaga ugotoviti morebitne pomanjkljivosti v vaši SEO strategiji ali na spletni strani – kot so počasno nalaganje strani, slaba optimizacija za mobilne naprave, neusklajenost med vsebino in ključnimi besedami in podobno.

Stopnjo odboja lahko preverite v Google Analytics.

stopnja odboja - vsi viri obiska - GA4

Kakšna stopnja odboja je dobra in kakšna slaba: 

  • Dobra stopnja odboja: 26% – 40%
  • Povprečna stopnja odboja: 41% – 55%
  • Visoka stopnja odboja: 56% – 70%
  • Zelo visoka stopnja odboja: nad 70%

Nižja kot je stopnja odboja, boljša je verjetnost, da je vaša vsebina privlačna in relevantna za obiskovalce, kar pomeni večjo angažiranost uporabnikov in potencialno več konverzij.

Nekaj nasvetov za znižanje stopnje odboja:

  • Poskrbite, da nagovarjate namen iskanja (glavni razlog, zakaj uporabniki iščejo določen izraz)
  • Poskrbite, da je vaša vsebina enostavna za branje in spletna stran enostavna za navigacijo
  • Dodajte interne povezave na druge strani na vaši spletni strani

8. Avtoriteta spletne strani 

Avtoriteta spletne strani je SEO metrika, ki vam pomaga razumeti, kako dobro se vaša spletna stran uvršča na iskalnikih. 

Ta metrika združuje več kazalnikov, kot so: 

Višja avtoriteta pomeni večjo verjetnost, da se bo vaša stran dobro uvrščala v iskalnikih, kar lahko vodi do večjega organskega obiska.

Ocena je predstavljena na logaritemski lestvici od 1 do 100. Višja kot je vaša ocena, močnejša in bolj avtoritativna je vaša domena.

Orodja s katerimi lahko preverite avtoriteto svoje spletne strani: 

Moz’s Domain Authority (DA): Moz uporablja merilo avtoritete domene (DA), ki ocenjuje kakovost povratnih povezav in druge SEO kazalnike. DA je ocenjeno na lestvici od 1 do 100.

Ahrefs’ Domain Rating (DR): Ahrefs meri avtoriteto domene (DR) na podlagi profila povratnih povezav, prav tako na lestvici od 1 do 100.

Semrush’s Authority Score: Semrush uporablja oceno avtoritete, ki temelji na številnih dejavnikih, vključno s povratnimi povezavami, organskim prometom in tehnično optimizacijo.

Primer spletne trgovine, ki ima visoko avtoriteto, kar je vsekakor vpliv pravilno izvajane SEO strategije. 

avtoriteta spletne strani

9. Povratne povezave

Povratne povezave (ang. backlinks) so povezave z drugih spletnih strani, ki kažejo na vašo.

In so eden najpomembnejših dejavnikov za uvrščanje na Googlu – pomagajo pokazati, da je vaša stran zaupanja vredna in dragocena za druge.

Neprenehoma gradite visokokakovostne povratne povezave na vašo stran.

Nekatere preizkušene taktike za gradnjo povezav vključujejo:

Kakovostna vsebina 

Ustvarite informativne, izobraževalne ali zabavne vsebine, ki jih bodo uporabniki želeli deliti. Ponudite edinstveno perspektivo ali podatke, ki jih drugje ni mogoče najti.

Objava člankov na “tujih” blogih 

Poiščite bloge v vaši niši, ki sprejemajo gostujoče objave. Pišite uporabne in poglobljene članke, ki bodo zanimali občinstvo gostiteljskega bloga.

Povezovanje

Gradite odnose z vplivneži v vaši industriji preko družbenih omrežij ali na konferencah. Sodelujte v skupnostih, forumih in spletnih mestih, kjer se zbirajo strokovnjaki iz vaše panoge.

Intervjuji in omembe

Ponudite se za intervjuje na drugih spletnih straneh ali podcastih.Poskusite pridobiti omembe v člankih ali na blogih, ki obravnavajo vašo industrijo.

PR objave

Objavlite svoje članke na močnih medijskih portalih, ki imajo že sami po sebi močno avtoriteto na internetu in veliko obiskanost. 

Socialna omrežja

Aktivno delite svojo vsebino na družbenih omrežjih.Vključujte se v pogovore in skupnosti, kjer lahko delite povezave do vaše vsebine.

Implementacija teh strategij vam bo pomagala pridobiti relevantne povratne povezave, ki bodo izboljšale SEO optimizacijo vaše spletne strani in imela vpliv na višje pozicije spletne strani med naravnimi rezultati. 

10. Tehnična ustreznost spletne strani 

Tehnična ustreznost spletne strani je bistven element SEO optimizacije, saj vpliva na to, kako iskalniki indeksirajo, razvrščajo in prikazujejo vašo vsebino. Tehnična optimizacija zagotavlja, da je vaša spletna stran enostavna za iskalnike in uporabnike. Tukaj so ključni vidiki tehnične ustreznosti, ki jih morate upoštevati:

Hitrost nalaganja spletne strani

Hitrost nalaganja strani je pomembna tako za uporabniško izkušnjo kot za SEO optimziacijo. Uporabite orodja, kot sta Google PageSpeed Insights in GTmetrix, za analizo hitrosti vaše strani in prepoznavanje možnosti za izboljšave. 

hitrost spletne strani

Optimizirajte slike, zmanjšajte velikost datotek in uporabite predpomnjenje, da izboljšate hitrost nalaganja spletne strani.

Mobilna prijaznost

Vaša spletna stran mora biti prilagojena za različne naprave, zlasti za mobilne telefone. Google uporablja indeksiranje po principu “mobile-first”, kar pomeni, da bo vaša mobilna različica strani prva, ki jo bodo iskalniki pregledali. 

Uporabite odziven dizajn in poskrbite, da je vaša stran enostavna za uporabo na vseh napravah.

Zemljevid strani

Ustvarite in predložite zemljevid strani (sitemap) iskalnikom, da jim olajšate iskanje in indeksiranje vaše vsebine. Zemljevid strani pomaga iskalnikom razumeti strukturo vaše spletne strani in najti vse relevantne strani.

Strukturirani podatki

Uporaba strukturiranih podatkov (rich snippets) pomaga iskalnikom bolje razumeti vsebino vaše strani in jo prikazati na bolj privlačen način v iskalnih rezultatih, na primer v obliki bogatih izrezkov (rich snippets).

strukturirani podatki na prvi strani googla

Varnostni certifikat/SSL certifikat 

Zagotovite, da vaša spletna stran uporablja varno povezavo HTTPS, kar ne le ščiti podatkov uporabnikov, ampak tudi izboljšuje vašo uvrstitev na iskalnikih, saj Google daje prednost varnim spletnim stranem.

Optimizacija URL-jev

Poskrbite, da so URL-ji vaše spletne strani kratki, opisni in vsebujejo relevantne ključne besede. Izogibajte se dolgemu in zapletenemu URL-jem ter uporabite pomišljaje za ločevanje besed.

Kanonizacija

Uporabite kanonizacijske oznake (canonical tags) za preprečevanje podvojenih vsebin in zagotovitev, da iskalniki vedo, katera različica strani je glavna.

Z upoštevanjem teh vidikov tehnične optimizacije boste izboljšali tehnično ustreznost vaše spletne strani, kar bo pozitivno vplivalo na njeno uvrstitev na iskalnikih in uporabniško izkušnjo.

11. Čas vključenosti/angažiranosti 

Čas angažiranosti (včasih imenovan tudi čas na strani) je povprečna količina časa, ko je bila vaša spletna stran v glavnem fokusu uporabnika.

To je koristna metrika za ugotavljanje, kako dobro vaša vsebina izpolnjuje namen iskanja, kar je pomembno za SEO optimizacijo.

Ko uporabnik vpiše ključno besedo v Google, pristane na vaši strani in tam preživi določen čas, pokaže, ali je vaša stran zadovoljila njihov namen iskanja ali ne. 

Po drugi strani pa lahko nizek čas na strani kaže na neusklajenost med tem, kar je uporabnik iskal, in tem, kar vaša stran ponuja.

Vendar pa čas angažiranosti ni popolno merilo uporabnosti vsebine ali tega ali ste izpolnili namen iskanja. Za nekatere poizvedbe bo čas angažiranosti naravno nizek.

V vsakem primeru lahko s pomočjo Google Analytics spremljate povprečni čas, ki ga obiskovalci preživijo na vaši strani.

čas vključenosti na spletni strani

Kako dolgo traja, da opazite rezultate SEO optimizacije? 

Opazovanje rezultatov SEO optimizacije traja nekaj časa, saj gre za proces, ki zahteva stalno prizadevanje in prilagajanje. Mi radi rečemo, da je SEO optimizacija tek na dolge proge. 

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki vam bodo pomagale razumeti, koliko časa je potrebno, da opazite rezultate

  1. Kratkoročni rezultati: Prve spremembe v uvrstitvah iskalnikov lahko opazite že po 1-3 mesecih, vendar so te spremembe običajno majhne in postopne. To obdobje vključuje tehnično optimizacijo, izboljšanje vsebine in pridobivanje prvih povratnih povezav.
  2. Srednjeročni rezultati: Po približno 4-6 mesecih lahko začnete opažati bolj opazne rezultate. To vključuje izboljšano uvrstitev za določene ključne besede, povečanje organskega obiska in boljšo vidljivost spletne strani na iskalnikih.
  3. Dolgoročni rezultati: Pravi, trajnostni rezultati SEO optimizacije se običajno pokažejo po 6-12 mesecih doslednega dela. To vključuje doseganje višjih uvrstitev za širok nabor ključnih besed, stalno povečanje organskega obiska in izboljšanje konverzij.

SEO je dolgoročna investicija, ki zahteva potrpežljivost in vztrajnost. Čeprav rezultati ne pridejo čez noč, se bodo vaša prizadevanja sčasoma obrestovala in prinesla trajnostne koristi za vašo spletno stran in na splošno za vaš posel in prepoznavnost vaše blagovne znamke. 

Zaključek 

Optimizacija spletnih strani je pomembna za uspeh vaše spletne strani v konkurenčnem digitalnem okolju. S pravimi strategijami lahko izboljšate vidnost svoje spletne strani na iskalnikih, pritegnete več organskega obiska in dosežete boljše prodajne rezultate.

  • Spremljanje ključnih metrik, kot so
    organski obisk, 
  • uvrstitev ključnih besed, 
  • vidnost na iskalniku Google, 
  • stopnja konverzije, 
  • povratne povezave, 
  • tehnična ustreznost,
  •  čas angažiranosti in 
  • stopnja odboja, 

vam bo omogočilo natančno oceno učinkovitosti vaše SEO strategije. Z uporabo orodij, kot so Google Analytics (GA4), Google Search Console, SEMrush, Moz in Ahrefs, lahko pridobite dragocene vpoglede in prilagodite svojo strategijo za dosego najboljših rezultatov.

Ne pozabite, da je SEO optimziacija dolgotrajen proces, ki zahteva potrpežljivost, vztrajnost in stalno prilagajanje. Rezultati ne bodo vidni čez noč, vendar se bodo s časom in doslednostjo vaša prizadevanja izplačala. 

Osredotočite se na ustvarjanje kakovostne vsebine, izboljšanje tehnične optimizacije in pridobivanje povratnih povezav iz kredibilnih virov.

Čeprav je SEO optimizacija zahtevna, vam prinese dolgoročne koristi in trajnostno rast vaše spletne strani. Spremljajte svoje rezultate, prilagajajte strategije in bodite pripravljeni na nenehne spremembe v algoritmih iskalnikov. 

Z vztrajnostjo in pravimi pristopi boste lahko dosegli visoke uvrstitve na iskalnikih in povečali prepoznavnost svoje blagovne znamke.

Uspeh je na dosegu roke, če ste pripravljeni vlagati čas in trud v stalno optimizacijo in izboljšave.

Če SEO optimizacijo izvajate sami, ker ne veste kako izbrati pravega partnerja za SEO optimizacijo si preberite tale članek

Andreja Ogrinc Vidic

Bodite na tekočem s trendi v digitalnem marketingu

Prijavite se na e-novice

Ocenite to stran